(ФОТО) КАДЕ ОДИ СВЕТОТ: Норвешка гради лебдечки подводни автопати

0
1459

Норвешка ги објави амбициозните планови да ги инсталира првите подводни тунели во светот кои лебдат за автомобилскиот сообраќај. Целта е да им се помогне на патниците полесно да преминуваат низ многубројните фјордови во земјата.
Во моментов единствениот начин да се патува низ крајбрежјето е качувањето на серија од фериботи – долг и неповолно процес, особено за луѓето во руралните области, пишува „Business Insider“.

norwaywatertransport-e1469559328726

Наместо тоа „потопените лебдечки мостови“ ќе се состојат од големи цевки, распослани на околу 30-35 метри под вода, од кои секоја ќе биде доволно широка за 2 патни платна. Реализацијата на овој проект ќе го скрати на половина времето за патување низ земјата.

Лебдечките мостови во Норвешка ќе се одржуваат од понтони ( подвижен мост што се поставува врз чунови, чамци) поврзани со фарми кои ќе ги држат патните правци стабилни. Постои веројатност и конструкцијата да биде врзана за масивна скала одоздола за дополнителна стабилност. Секоја Тунел систем ќе се состои од 2 тунели, паралелно еден на друг: по еден за секоја насока.

norwayunderwatertunnel2-e1469559342316

И покрај нетрадиционалниот пристап , службеници на локалната администрација велат дека патувањето во водните тунели ќе е исто како возење преку обичен тунел. Во присуство на 1150 патни тунелот во земјата (35 од кои се под вода), Норвежаните веројатно нема да бидат премногу збунети од иновацијата.

Норвешка веќе одвои 25 милијарди долари средства за проектот, кој се очекува да биде завршен во 2035 година . Се уште има доста работа пред инженерите: таков систем никогаш не е изграден досега и никој не е сигурен точно како ветрот, брановите и водните струи во фјордовите, би можеле да влијаат на структурите.