(ФОТО ГАЛЕРИЈА + ВИДЕО) „Шарената револуција“ и на поројниот дожд порача: Шутка не ти бега Никола!

0
790

Неколку стотини граѓани вечерва на протестот на „Шарената револуција“ се обидоа да стигнат до Уставниот суд, но полициски кордон ги запре на мостот Гоце Делчев.

Демонстрантите, на поројниот дожд, кој врнеше за време на целиот протест, се обидоа да го пробијат кордонот, при што настана мала расправија со полицијата. Откако не успеаја да го минат мостот, дел од активистите одржаа говори, кои почнаа со едноминутно молчење за малиот Алмир, кој беше прегазен пред болницата во Куманово.

На протестот говореше Јана Нашулова од „Студентски пленум“. Таа рече дека полицијата употреби насилство врз студенти, кои се обидоа да спречат фалсификување на изборите за претседател на Студентски парламент.

Активистот Павле Богоевски ги праша припадниците на Единицата за брзо распоредување, кои го блокираа мостот, до кога слепо ќе слушаат наредби и ќе применуваат насилство врз невини луѓе.

Протестот почна во 19 часот пред просториите на Специјалното јавно обвинителство, под мотото „Правдата е Устав, СЈО е правда!“

13592407_10154401874267932_6982774878789988595_n 13627083_10154401872652932_5471173125752502203_n 13557763_10154401872657932_2526170008685775592_n 13590392_10154401873107932_2509264962018554689_n 13615503_10154401873202932_7467051127321643107_n 13626392_10154401873417932_880265687746888356_n 13615395_10154401873927932_156225684483918737_n 13599938_10154401875607932_2441583919462655307_n 13615464_10154401874512932_2707300133083408626_n 13606675_10154401874832932_7278233073629492946_n 13592290_10154401875432932_2137719105127785810_n