(ФОТО + ВИДЕО) ШОКАНТНО: Владата, министерствата за култура и образование целосно го игнорираа денешниот настан во МАНУ – 70 години од издавањето на правописот на македонскиот јазик!

0
1255

pravopis2

Просто е неверојатно како на таков значаен јубилеј, 70 години од издавањето на правописот на македонскиот јазик, немаше ниту еден преставник на владата и министерствата, особено министерствата за образование и за култура!

pravopis1

На настанот излагања имаа претседателот на МАНУ, академик Владо Камбовски и академик Блаже Ристовски како и други лингвисти и академици од областа на лингвистиката. Настанот беше заеднички организиран од факултетот Блаже Конески, институтот за македонски јазик Крсте Петков Мисирков и МАНУ.

[youtube height=”500″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=C7rQSIJ5hcI[/youtube]