ФОНДЕР ЛАЈЕН НАЈАВИ КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЗИ ПРОТИВ ПОСКАПУВАЊЕТО НА ЕНЕРГЕНСИТЕ

0
327

Европската комисија за неколку недели ќе излезе со поконкретни предлози за запирање на поскапувањето на енергетските производи, изјави претседателката на Комисијата, Урсула фон дер Лајен, по завршувањето на неформалниот самит на Европската унија во Прага.

По првиот состанок на европската политичка заедница вчера во Прага, на кој присуствуваа лидерите на 44 европски земји, денеска на неформалниот самит останаа само шефовите на држави или влади на Европската унија.

Шефот на Европскиот совет: Се разговараше за заедничка набавка на гас

Главните теми беа руската војна против Украина и како да се запре поскапувањето на енергенсите. Бидејќи се работеше за неформален самит, не беа донесени никакви одлуки, а на крајот од самитот лидерите ја потврдија подготвеноста за дополнителна финансиска и воена помош за Украина.

Во однос на енергетската криза, расте поддршката меѓу членките за да се обезбеди заедничка набавка на гас со цел да се намали цената, а започнати се и дискусии за нов модел на формирање на цената на електричната енергија на начин што ќе ја одвои од цената на гасот. , кој моментално ги диктира цените.електрична енергија.

„Постои се поголема поддршка за организирање заедничка набавка на гас“, рече претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел на последната прес-конференција.

Цените вртоглаво пораснаа

Чешкиот премиер Петр Фиала рече дека лидерите разговарале за предлогот за одвојување на цената на гасот од цената на струјата, додека Фон дер Лајен рече дека поконкретни предлози ќе дојдат на почетокот на следната година бидејќи тоа е многу сложено прашање за интервенција во енергетиката. пазар.

Цените на струјата на европскиот пазар се одредуваат според цената на најскапата енергија што се користи во неговото производство, а која со месеци е гас, чии цени вртоглаво пораснаа по почетокот на руската агресија врз Украина, која целосно го разоткри големиот зависноста на Европската унија од руските фосилни горива.горива.

Фон дер Лајен рече дека дополнително ќе се финансираат на европско ниво за да им се помогне на земјите-членки во зелената транзиција, односно намалување на зависноста од фосилни горива.