ФИЛИ ПЕТРОВСКИ КАЈ ВАСКО ЕФТОВ : ВО 97-МА ПРАВЕВ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК НЕ ПОРАДИ МЕНЕ ТУКУ ПОРАДИ СТУДЕНТИТЕ НА ПЕДАГОШКИ КОИ ТРЕБАШЕ ДА УЧАТ АЛБАНСКИ, СЕГА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК Е СЛУЖБЕН ЈАЗИК ВО ЗЕМЈАВА, ТОА Е ЛОШО

0
923

Во 97-ма година протестите што ги организирав се изворно студентски, не поради мене или Мирјана Китановска туку протестите се еден катализатор на се она што се случуваше лошо во општеството.

Се сеќавате дека имаше многу отпуштања на луѓе по улици, дека беше несигурна иднината. И студентите, ние укажавме дека она што се правеше во образовниот систем што беше влезот во педагошкиот факултет како што е донесувањето на законот да може да учат на албански таму дека тоа не е борба за права туку ќе отиде многу подалеку и денеска гледате дека албанскиот е службен јазик внесен во уставот каде охридсккот рамковен договор е внесен во преамбулата и основа за формирање на оваа држава.

Филип Петровски во емисијата ,,Во центар”.