Филипче во земјава собра и младо и старо против Короната : Студентите од шеста година по општа медицина ќе помагаат во битката со Ковид-19

0
680

Министерот за здравство, Венко Филипче утрово се сретнал со студентите од шеста година по општа медицина, кои ќе помагаат во битката со Ковид-19.

– Спремни да помагаат! Утрово се сретнав со студентите од шеста година по општа медицина кои ќе помагаат во битката со Ковид-19. Многу ми е мило што идните здравствени работници се толку свесни и ја препознаваат својата важна општествена улога во моменти на криза, напиша министерот на својот фејсбук-профил.

Спремни да помагаат! Утрово се сретнав со студентите од шестта година по општа медицина кои ќе помагаат во битката со…

Тој посочи дека нивниот придонес е многу значаен, и им посака успешна работа.

Филипче синоќа изјави дека не недостасуваат доктори и сестри, има списоци за ротации на медицнски персонал, но посочи дека ќе се вклучат и студенти за да им помагаат на епидемилозите во правење на анкетите.

– На секој на кој му е потребна брза дијагностика може веднаш да дојде во болница, тука има брзи тестови, а исто така и на Институтот за јавно здравје. Секојдневно ги пратиме термините, дополнително дополнуваме таму каде што се потребни, верувам дека со брзите тестови ова значајно ќе се смени, рече Филипче.