Уште еден ЗЕМЈОТРЕС ЗА РЕЖИМОТ: Њујоркшкиот суд го усвои сведочењето на Слободан Богоевски!

0
1233

bogoevski

Њујоркшкиот окружен суд во САД го одби барањето на тужените во аферата Маѓар Телеком да биде иземено сведочењето на екс-разузнавачот Слободан Богоевски, поради потврдување на приложените докази во истото. Информацијата и документот ги објави порталот Локално.

Според одлуката на судот која ја пренесува порталот, на тужените Елек Штрауб, Тамас Морваи и Андреас Балог ќе им биде пресудено врз основа на исказот на сведокот Богоевски во кој се содржани 240 докази.

Во заклучокот потпишан од судијата Ричард Саливан стои:

„Од горенаведените причини, СО ОВА СЕ НАРЕДУВА ДЕКА барањето на тужените целосно да се избрише сведочењето на Богоевски се ОДБИВА. Сепак, во случај страните да не се во можност да добијат одговори од Богоевски на прашањата што тој претходно не успеа да ги одговори, тужените можат да побараат налог за негативен заклучок во врска со тие прашања. Од аспект на фактот дека фазата на разоткривање е завршена, во врска со овој случај, ПОНАТАМУ СЕ НАРЕДУВА ДЕКА ако некоја од страните поднесе барање за пресуда без образложение, таа страна ќе го достави писмото за барање пред судење не подоцна од 21 август, 2015 година, во согласност со индвидуалните практики на судот. ИСТО ТАКА СЕ НАРЕДУВА дека секакви одговори на писмото со барање пред судење ќе биде доставено до 28 август 2015 година“.