УСЛОВНА КАЗНА ЗАТВОР ОД ДВЕ ГОДИНИ ЗА ЗОРАНЧО МИТРОВСКИ ЗА СЛУЧАЈОТ ИМПЕРИЈА, ТРЕБА ДА ПЛАТИ И ОШТЕТА ОД 1,5 МИЛИОНИ ЕВРА ВО БУЏЕТОТ

0
672

Врз основа на признание на вина, Основниот кривичен суд Скопје на Зоранчо Митровски му изрече условна казна затвор од две години, во раздвоената постапка за случајот „Империја“. Условната казна на Митровски му се изрекува доколку во следните пет години не стори друго кривично дело.

Зоранчо Митровски и „Еземит вино” ДООЕЛ солидарно треба да платат и штета од 92,25 милиони денари во корист на буџетот на РСМ, додека АД „Бетон Штип“ за пред најавената штета се упатува во граѓански спор.

Обвинетиот на претходното рочиште доброволно даде признание на вина за делата кои му се ставаат на товар за злоупотреба на службена положба и перење пари.
Судијката Васка Николовска Масевска, при изрекување на пресудата денеска рече дека Митровски е виновен затоа што во периодот 2012-2013 година со искористување на своите позиции во Одборот на директори на АД Бетон и за лична корист, заедно со останатите обвинети, нанеле штета од 256 милиони денари или 4 милиони евра на АД Бетон.

-Судот за кривично дело злоупотреба на службената положба му утврдува казна затвор од една година и три месеци, додека за делото перење пари казна затвор од една година и еден месец. Согласно законот за двете кривична дела Судот му одредува една единствена алтернативна мерка условна осуда казна затвор од две години затвор, ако во следните пет години не стори друго кривично дело, изјави судијката Николовска Масевска.

Обвинителката Лиле Стефанова, во завршен збор на претходното рочиште рече дека самото признание на вина е исклучително олеснителна околност и дека со тоа значително придонел за економичноста на постапката, како и дека досега не е осудуван.