ТУРСКАТА КОМПАНИЈА АКСА ЗАИНТЕРЕСИРАНА ЗА СОРАБОТКА СО АД ЕСМ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВО ЕНЕРГЕТИКАТА

0
455

Високи претставници на турската компанија АКСА денеска беа во посета на АД ЕСМ, при што изразија интерес за инвестирање во енергетскиот сектор во земјава, а воедно двете енергетски компании се запознаа со делокругот на работа и дејностите што се изведуваат во рамките на секоја фирма.

-Од страна на раководството на АД ЕСМ, претставниците на АКСА беа запознати со тековните инвестиции, односно изградбата на електрани од обновливи извори, а пред сè фотоволтаични и ветерни електрани, како и плановите за нови капацитети од обновливи извори кои ќе бидат лоцирани на исцрпените наоѓалишта на јаглен во РЕК Битола, по примерот на веќе реализираните проекти во РЕК Осломеј, како и на други места во рамките на постоечките производни ткапацитети на АД ЕСМ, посочуваат од ЕСМ.

АКСА е најголемиот самостоен производител на електрична енергија во Турција, преку електрани на различни погони: јаглен, природен гас, мазут и хидроелектрани