Трите часа кога Бобан беше милионер

0
1185

Кога живеете во бурлеска, вакви работи се сосема нормални. На вработениот во трезорот на НЛБ Тутунска банка Бобан С. во понеделникот му прекипи да живее жеден покрај вода, па се врати дома од работа со 2 милиона швајцарски франци и 270.000 евра спакувани во ќеса.

Судејќи според полицискиот и медиумските извештаи, Бобан С., како и секој обичен ден, си дојде дома во 16 и 30. Го опцу сообраќајниот метеж во градот и седна да руча од понеделничкиот грав. Потоа внимателно направи список на работи што им фалат по дома и легна да дремне по напорниот работен ден.

Дремката се претвори во цврст, пријатен сон, од кој се разбуди околу 19 часот како милионер со јасна визија на што ќе ги троши своите милиони. За негова несреќа, тропотот што го разбуди доаѓаше од двајцата полицајци од полициската станица Кисела Вода, кои веќе беа пред неговата врата.

Според една друга верзија, откако се ослободил од вишокот пари, сам се пријавил во полиција.

Засега, до затворањето на овој број на „Бесплатна среда“, не е позната судбината на пластичната ќеса и особено на нејзината содржина, односно дали и таа наскоро ќе биде приведена или ќе чекаме парите преточени во пластични шишиња да бидат откриени при рутинска контрола на некој странски граничен премин, или, пак, „во најдобар случај“ да ни се вратат како успешна странска инвестиција, откако претходно ќе се избањаат на некој егзотичен остров.

Треба да се помириме со фактот дека во земја во која тракторите протестираат, а народот го ораат ко бавча, никнуваат вакви инстант „херои“ како Бобан

На социјалните мрежи вчера беше жешко баш како на егзотичен остров. За народ кој живее во депресија, сосема очекувано, Б.С. му дојде како дијазепам, па доби широк дијапазон квалификации – беше прогласуван од урбан херој и модерен Робин Худ, па сѐ до најголем антихерој, односно кандидат за нов лидер на злосторничкото здружение ВМРО-ДРПАМЕ.

Настанот го привлече вниманието на целата македонска политичка, но и не само политичка јавност. Па и не само македонска. Имаше навистина многу изјави, а јас успеав да забележам само дел од нив, кои се надевам ќе отсликаат колку различна може да биде перцепцијата за една ситна кражба од неколку милиона.

Колумната на Сашо Кокаланов во целост прочитајте ја ОВДЕ