ТРЕНЧЕВСКА : ОД 2017ТА ГОДИНА ДО ДЕНЕС НАЈНСКАТА ИСПЛАТЕНА ПЕНЗИЈА ЈА ПОКАЧИВМЕ ЗА 5.309 ДЕНАРИ

0
87

„330% повисока социјална помош, 53% повисоки пензии, 180% повисока минимална плата, 40 000 просечна плата се нашите резултати и знам дека тоа можеби не е доволно. Затоа вечерва стојам пред вас не како жена туку како ваша пријателка и комшивка како жена која работеше со интегритет и бара поддршка за број 1 на 8ми мај“ порача Тренчевска од говорницата на митингот во Радовиш.

Ко-носителката на изборна единица 4 од СДСМ, Јованка Тренчевска вечерва на радовишани им порача дека вистинскиот избор е јасен и дека само СДСМ е опција која ќе го води напредокот на општеството.

„Вие највозрасните кои гледам Ве има тука во голем број, а  со кои деновиве често се среќавав и често ме прашувавте зошто не може покачување од 5000 денари за секој од вас, Ве потсетувам дека од 2017та година до денес најниската исплатена пензија ја покачивме  за 5.309 денари, и овој месец најниската исплатена пензија изнесува 13 880 денари!  Стабилната исплата на вашите пензии ќе биде доведена во прашање со лажните ветувања на ВМРО, кои слушам деновиве дека започнаа да го раситнуваат лажното покачување на пензиите на месеци, на години и на нови методологии. Знаат и тие дека на лагата и се кратки нозете! Знаат дека 5000 линеарно е невозможно. Но дека е добро за да манипулираат со највозрасните“ рече Тренчевска.

Таа истакна дека во новиот мандат СДСМ се обврзува минималната пензија да ја покачи на 20.000 денари додека просечната пензија ќе ја покачи на 30.000 денари.

„Да продолжиме да градиме мостови посилни од ѕидовите и омразата кои ни ги наметнува ДПМНЕ“ истакна Тренчевска во нејзината покана за граѓаните за да излезат на гласање на 8ми мај.