ТРЕНЧЕВСКА : НИКОГАШ НЕМА ДА ЈА ДОВЕДАМ ВО ПРАШАЊЕ СТАБИЛНОСТА НА ПЕНЗИСКИОТ ФОНД, ОД 12.500 НАЈНИСКАТА ПЕНЗИЈА ОД СЕПТЕМВРИ ЌЕ ИЗНЕСУВА 13.200, БЕНЕФИТ ЌЕ ИМААТ И ПЕНЗИОНЕРИТЕ И ЌЕ ИМА СОЦИЈАЛНА ПРАВДА

0
492

Оваа влада има направено многу во делот на системски решенија кои ќе носат добри резултати на долг рок. Едно од првите системски решенија беше и методологијата за растот на пензиите, решение кое дава реални резултати. Во март 2022 година пензиите беа 9000 денари а сега најниската пензија е 12.500 денари додека во септември најниската ќе изнесува 13.200 денари“ истакна Тренчевска во дневникот на Телевизија 24.

Министерката за време на гостувањето ги истакна преземените мерки во текот на економската и енергетската криза и посочи дека тогаш на пензионерите од најранливата категорија им беа доделени финансиски средства од 3000 или 6000 денари согласно поставените критериуми. Исто така таа потсети и на социјалната реформа со која се воведе и социјалната пензија за оние лица кои ги немаат исполнето условите за пензија да можат да имаат месечен приход на своите сметки.

„Ниту како човек, ниту како министерка нема да го доведам системот за пензиско и инвалидско осигурување во состојба во која не може да ги исплати пензиите на ниту еден пензионер. Во 2019 дефицитот на фондот беше 47%, секоја година како Влада го намалуваме за моментално дефицитот да е една третина. Тоа се достигнува само со добри политики“ потсети Тренчевска.

Министерката истакна дека оваа Влада работи транспарентно и дека на следната седница на Влада ќе биде формирана работна група која ќе работи на нови сет мерки кои ќе ги помогнат ранливите категории на пензионери со средства кои ќе паднат директно на централниот буџет и на системот на социјална заштита. Тренчевска потсети дополнително и на буџетски средства од централниот буџет кои се наменети покрај социјалната поддршка за капитални инвестиции каде бенефит имаат пензионерите.