Тренчевска:”Агенда – Родова еднаквост – 20-24”: Без родова еднаквост нема еднакво општество

0
1361
Нема еднаквост во општеството ако нема родова еднаквост, рече на вечерашната трибина Агенда 20-24 , Јована Тренчевска – државен секретар во Министерството за труд и социјална политика и членка на ИО на Форум на жени на СДСМ.
 
“Ние како СДСМ веруваме во еднаквоста на жените и мажите. Државите со родова еднаквост се среќни општества, држави кои имаат просперитет. Само така може да стане збор за праведно демократско општество”, рече Тренчевска.
На вечерашната трибина, беше потенцирано дека борбата за родова еднаквост е постојана. После успехот 50-50 на изборните листи, Форумот на жени ќе продолжи со заложби за квоти и во извршната власт но и во локалната самоуправа.