ТОЛКУ БЕШЕ ОД ЗАКАНАТА НА ВУЧИЌ ЗА ВРАЌАЊЕ НА КОСОВО КОН СРБИЈА, ПРОЈДЕ КАКО ПРДЕЖ ПОД ЈОРГАН : ОТСТРАНЕТА ПОСЛЕДНАТА БАРИКАДА ВО СЕВЕРНО КОСОВО

0
612
Последната барикада во северно Косово е отстранета, објави српската национална телевизија РТС.Силите на мировната мисија на НАТО на Косово КФОР ги отстранија двата камиона што го блокираа патот Косовска Митровица – Рударе.На 29 декември почна отстранувањето на барикадите во северно Косово, при што косовските Срби отстранија поголем дел од барикадите, но останаа двата изгорени камиони.
Косовските Срби ги подигнаа првите барикади на 10 декември и 20 дена ги блокираа патиштата и некои гранични премини во северно Косово. Косовските Срби протестираа поради апсењето на поранешниот полицаец од косовски Срби, Дејан Пантиќ, за кој косовските власти велат дека организирал напади врз избирачките тела. Откако Пантиќ излезе од затвор во домашен притвор, а српскиот претседател Александар Вучиќ разговараше со претставниците на косовските Срби во Рашка, почна отстранувањето на барикадите во северниот дел на Косово.

Последната ескалација на кризата во косовско-српските односи започна со одлуката на Владата во Приштина да ги смени српските регистарски таблички на автомобилите на косовските Срби со косовски. Српските претставници ги напуштија косовските институции и полициските сили, а единиците на косовската полиција се преселија во областите населени со претежно Срби. По преговорите и компромисот, Приштина засега се откажа од промената на регистарските таблички, но тензиите беа зголемени со апсењата на косовските Срби.