ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР НА ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ И ФРАНЦУСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ЕМАНУЕЛ МАКРОН : ФРАНЦИЈА Е ПОСВЕТЕНА НА ЕВРОПСКАТА ПЕРСПЕКТИВА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

0
198

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски денеска имаше телефонски разговор со претседателот на Република Франција Емануел Макрон на кого му ја честиташе победата на претседателските избори и му посака успешен втор мандат како шеф на државата.

Премиерот Ковачевски го честиташе и изборот на премиерка на Француската Република, Елизабет Борн, и истакна дека од воспоставувањето на дипломатските односи пред 29 години, двете земји негуваат силни билатерални односи.

Претседателот на Владата Ковачевски го нагласи интензивниот политички дијалог во последните неколку години и ангажманот на претседателот Макрон и Република Франција во однос на процесот на проширување на ЕУ и интеграцијата на Северна Македонијa.

Нема време за губење, се согласија премиерот Ковачевски и претседателот Макрон и потенцираа дека натамошното одложување може да има сериозни регионални последици и широко ја отвора вратата за зголемено влијание на трети страни во регионот што прашањето за проширување на ЕУ со Западен Балкан го прави сериозно безбедносно прашање.

Во однос на билатералните односи, традиционалното пријателство меѓу двете земји, споделија Ковачевски и Макрон се збогатува со интензивирање на економската соработка која во изминатата година доби ново поглавје со влегувањето на Француската агенција за развој во Северна Македонија.