ТАРАВАРИ: ВМРО СТАНУВА СЕ ПОТЕШКО КООПЕРАТИВНА ЗА АЛБАНСКИТЕ ПАРТИИ, МИЦКОСКИ СЕ НАТПРЕВАРУВА СО АПАСИЕВ И ЈАНКО БАЧЕВ

0
522
Алијанса може да биде надвор или внатре во владата. Додека зборуваме, Алијанса за Албанците е најсилна опозициска албанска партија со 8 пратеници која јасно кажала дека ќе го поддржи евро-атлантскиот пат на Македонија, изјави во вечерашната „Топ Тема“ на Тв Телма, в.д претседателот на оваа партија и градоначалник на Гостивар, Арбен Таравари.

Според него, европскиот пат на Македонија воопшто не треба да застане и без разлика дали тие ќе бидат во владата или не, ќе ги поддржат уставните промени, додавајќи дека тие воопшто не прават никаков проблем.

Ако има некој за цел да го успори патот на Македонија кон Европската Унија, ние сме апсолутно против тоа, вели Таравари, додавајќи дека тие ќе инсистираат колку што можат да го помогнат процесот за да започнат што е можно поскоро преговорите со Европската Унија.

„И за следна влада вие треба да гледате партнер со кого би отишле. Ставовите на ВМРО беа прилично добри до пред локалните избори, кога имавме соработка за одредени општини. Меѓутоа, како што поминаа локалните избори, некако се добива впечаток дека ВМРО се натпреварува со Левица, која е понационалистичка. Јас сум го кажал ова и пред 3, 4 месеци, дека таа станува се потешко кооперативна за повеќето албански партии, па вклучително и за Алијасна за Албанците. Ние почнувајќи со Данела кога беше кандидат на ВМРО, ние и два, три месеци пред ВМРО се дистанциравме од неа. Потоа и од ВМРО, кажавме дека со ваква реторика, со ваков вординг што користат, ние тешко можеме и за идна соработка да зборуваме, затоа што членството се повеќе не критикува. Со таа соработка што ја имавме и за локалните избори, ние изгубивме и од рејтингот на партијата.“ – изјави Таравари.

Во однос на барањето во однос на вметнувањето на албанскиот јазик во уставот, доколку биде отворен процесот на неговата измена, Таравари оцени дека албанскиот јазик е официјален јазик во Македонија, но во уставот стои како јазик кој го зборуваат 20%. „Нашето барање е: официјални јазици во република Македонија се македонскиот и не да стои 20%, туку албанскиот јазик“ – вели Таравари..