СУНАК : ЗАВРШИ „ЗЛАТНАТА ЕРА“ ВО ОДНОСИТЕ СО КИНА

0
584

Британскиот премиер, Риши Сунак, изјави дека е завршена т.н. „златна ера“ во односите со Кина, објави денеска „Би-Би-Си“.

Во своето прво надворешнополитичко обраќање Сунак оцени дека блиските економски врски меѓу Велика Британија и Кина од претходната деценија биле наивни.

Според него, Обединетото кралство треба да го замени желбите со цврст прагматизам кон своите конкуренти, нагласувајќи дека не може да се игнорира глобалното значење на Кина. Премиерот се соочи со притисок од ториевците да го заостри британскиот став кон Кина откако минатиот месец ја презеде челната функција во Конзервативната партија и британски премиер. 

Говорот на Сунак на банкетот на градоначалникот во Лондон доаѓа во мигови кога низ Кина викендот беа одржани серија протести против националната стратегија на нулта-толеранција за коронавирусот.