Судот СО СВАРОВСКИ СУДИИ НА БАТЕ САШЕ го одби барањето на СЈО за одземање на пасошот на Елизабет Канческа- Милевска

0
401

Скопска единица денеска извести дека го одбила барањето на Специјалното јавно обвинителство за одземање на пасошот на неколкумината осомничени во предметот „Тендер“.

Во одлуката на судот се вели:

„Постапувајќи по предлог на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите ( СЈО ) за определување мерки за претпазливост против две лица опфатени во предметот на СЈО во јавноста познат како „Тендери“, пред судуја на претходна постапка на 28.10.2016 година беа повикани двете лица кои во присуство на нивните бранители и претставник на СЈО се произнесоа во врска со предлогот. По завршување на распитот судијата на претходна постапка со решение од 28.10.2016 го одби предлогот на СЈО, за определување на мерки за претпазливост, како неоснован, а по писменото изготвување решението е експедирано до странките. Против ова решение странките имаат право на жалба до Кривичниот совет во рок од 24 часа по приемот на решението“.

Специјалното јавно обвинителство покрена истражна постапка под кодно име „Тендери“, a се однесува на склучување договор меѓу Министерството за култура и правното лице „Бетон Штип“ за извршување завршни градежни работи на Музејот на ВМРО.