Српски “Блиц”: Самиот врв на власта им платил на Албанците за напад

0
530

Нападот на полицијата во македонското село Гошинце беше изведена за да привлече внимание далеку од шпионаскиот скандал во центарот на премиерот Никола Груевски, во согласност со безбедносните служби-пишува српски Блиц.
И поранешниот припадник на ОВК Абедин Зимбери вели дека целата работа изгледа како владинот сценарио

603134_makedonija01foto-reuters_f

За да ја нападне, според неофицијални информации за услугата за неколку соседни земји, биле наменети 2.000.000 €, а беше организирана од страна на двајца водачи на криминални и терористички организации: Сами Укшини, наречен Сокол, од Ѓаково и Ризе Бега околу Пеќ.

Двајцата само еден ден претходно имаа средба со претставниците на Демократската унија за интеграција (ДУИ), албанска партија што ВМРО-ДПМНЕ прави владејачкото мнозинство во Република Македонија.

Наодите укажуваат на тоа дека тие даваат пари за намерно да ја нападнат станица. Претставници на ДУИ беа против ова сценарио и на средба со Укшини и Риза побара акција не се врши. Очигледно е дека две од нив делувале според упатствата на многу повлијателни – вели за “Блиц” извор запознаен со безбедноста на информациите услуги.
Според овие извори, целта на нападот бил наместен да привлече внимание од аферата во почетокот на годината против Груевски која ја започна лидерот на опозициската СДСМ, Зоран Заев.

Повеќе на Српски “Блиц” ОВДЕ