СПОРЕД РУСКИОТ АМБАСАДОР ВО ОН, НЕБЕНЗЈА СНИМКАТА ОД ТЕЛАТА ВО БУЧА Е ОД 3-ТИ АПРИЛ, ВЕДНАШ ПО ЗАМИНУВАЊЕТО НА РУСКИТЕ СИЛИ ОД ГРАДОТ

0
623

Амбасадорот на Русија во Советот за безбедност на ОН, Василиј Небензја, рече дека приказната дека Русија е одговорна за масакрот во Буча е голема лага.

„Сакам да ви презентирам вистински докази за Буча. Додека градот беше под контрола на руската армија, ниту еден жител не беше жртва на насилство. За тоа време жителите се движеа слободно. Тие користеа мобилни телефони за да можат да објавуваат каква било слика или видео од некакво теоретско насилство што беше случај. Но, тоа не се случи“, рече Небензија.

Тој на прес-конференцијата објави видео од градоначалникот на Буча, за кое рече дека е снимено на 31 март и тврди дека не се споменуваат масакри од украинската партија во деновите по заминувањето на руската војска и дека се појавила снимката од телата на улица само на 3 април. Прикажа и снимка од влегувањето на украинските сили, за кои рече дека датира од 2 април и дека на неа не се видени тела и дека никој од жителите не го спомнал масакрот.