СПОРЕД ИНДЕКС.МК ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА ТЕТОВО, БИЛАЛ КАСАМИНА СВОИТЕ АКТИВИСТИ СО МЕСЕЦИ ИМ ДАВА ПЛАТА ЧИЈ СПИСОК СО УПЛАТИТЕ ГО КРИЕЛ ВО ФИОКА

0
748

Скандал во општина Тетово. Индекс.мк ги откри 85-те тајни договори кои Билал Касами неколку месеци ги чувал во фиоките на својата канцеларија. Според Индекс.мк, сите договори се и со уплатените придонеси кои Општина Тетово ја чинат над 40 илјади евра секој месец.

Билал Касами за една година троши 500 илјади евра само за договори за милитанти од Движењето БЕСА кои земаат плата од општина Тетово без да одат на работа, а кои ги вработува преку Агенцијата за привремени вработувања Џоб 2011. Билал Касами има и над 100 договори на дело директно од општина Тетово кои се јавни на OpenFinance.gov.mk, што општина Тетово ја чинеше приближно 500.000 евра за една година плус 500.000 евра од Џоби 2011. Билал Касами на име плати троши 1 милион евра годишно на милитанти. За овие договори општина Тетово молчи речиси 2 месеци, велејќи дека не се во нивна надлежност.