СИТУАЦИЈАТА НА КОСОВО Е ТЕНЗИЧНА, КФОР Е ПОДГОТВЕН ДА ИНТЕРВЕНИРА

0
437

НАТО оцени дека севкупната безбедносна ситуација на северот на Косово е тензична и дека воената алијанса е подготвена, во согласност со својот мандат, да интервенира доколку е загрозена стабилноста.

„Нашата мисија КФОР е целосно фокусирана да задржи безбедна средина и слобода на движење за сите граѓани на Косово,“ се вели во соопштението на НАТО.

НАТО порачува дека продолжува целосно да го поддржува процесот на нормализација меѓу Приштина и Белград преку дијалогот со посредство на ЕУ.