СДСМ : НОВИ 50 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА МАКСИМАЛНО ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТРУЈА

0
635
epa08389189 View of electric power lines and pillows at sunset in Bucharest, Romania, 27 April 2020 (issued 28 April 2020). The ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus has substantially influenced the energy sector in Romania, as industrial activity has decreased significantly since the middle of March, while residential energy consumption has remained practically constant. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Во услови на светска енергетска криза, институциите предводени од СДСМ спроведуваат ефикасни и навремени мерки за обезбедување на соодветно количество електрична енергија за граѓаните и стопанството.

Со последната одлука на Владата, обезбедени се нови 50 милиони евра за ЕСМ, за да може максимално да го зголеми производството на електрична енергија.
Домашното производство на струја веќе е зголемено, во функција се ставаат сите расположливи капацитети и енергетски потенцијали, како и од нови обновливи извори на енергија.
Тука се и мерките за заштеда на струја во институциите, со кои нивната потрошувачка треба да се намали за 15 отсто.
Предложени се и поедноставени процедури за поставување на фотоволтаици.
Во услови на вртоглав раст на цените на електричната енергија на светските берзи, СДСМ се грижи за стандардот на граѓаните и преку субвенции ги заштитува од ценовен шок.
Обезбедено е субвенционирање на 80 отсто од цената на сметката за струја за граѓаните, а граѓаните плаќаат само околу 20 отсто од цената.
Сите граѓани, но и 72.000 мали потрошувачи, а тоа се помали приватни компании плаќаат 20 отсто од потрошената струја, а 80 отсто е субвенционирано од државата.
СДСМ и во време на криза со одговорни политики, се грижи за сите граѓани.