СДСМ : ДАШТЕВСКИ ОД ДИК НА ПАРТИСКИ ДОКУМЕНТИ НА ДПМНЕ Е ПОТЕНЦИЈАЛНО КРИВИЧНО ДЕЛО

0
164
Скандалот со лажните анкети од оперативниот план на ДПМНЕ, со вмешаност на државната телевизија, нејзиниот генерален директор, општините под капата на ДПМНЕ, отвора уште една димензија на злоупотреби.
Во документите на ДПМНЕ меѓу задолжените лица за неопределени гласачи, обезбедување избирачки список е наведен претседателот на ДИК Александар Даштевски.
Претседател на ДИК, според законските прописи не смее да учествува во партиски активности на која било партија.
Соработка при предизборни активности на партија од страна на претседателот на ДИК е неспоива во неговата функција и улогата на државната изборна комисија при спроведување на фер и демократски избори.
Ова е потенцијално кривично дело, што се заканува да фрли дамка на почетокот на изборен процес.