САД ГИ СТАВИЈА ГРУЕВСКИ И МИЈАЛКОВ НА ЦРНА ЛИСТА

0
745

Американскиот Стејт департмент ја прошири листата и со фирмата на Груевски која што тој ја отвори минатата година во Унгарија. САД се одлучиле на ваков чекор поради вмешаност во корупција.

Американското министерство за финансии ја прошири црната листа, на која се најдоа имињата на поранешниот премиер во бегство, Никола Груевски и поранешниот прв човек на тајната полиција, Сашо Мијалков. На листата се најде и фирмата која што Груевски ја отвори во Унгарија минатата година. Станува збор за компанијата I.C.I.C. KFT. ( I.C.I.C. LTD.), со адреса во Унгарија, која што е отворена на 15 јули 2021 година, а Стејт департментoт ја поврзува со поранешниот премиер Груевски.

– Експремиерот Груевски станува бизнисмен, регистрирал фирма во Унгарија

Американската влада во образложението за Груевски и за Мијалков наведува дека се одлучила на ваков чеков како одговор на нивната вмешаност во значителна корупција. Нивните постапки го поткопале владеењето на правото, демократските институции и јавните процеси во двете земји и ја нарушиле довербата на јавноста во владите.

USA- Westbalkan: Die Vereinigten Staaten haben eine neue schwarze Liste von Bürgern des Westbalkans angekündigt.Имињата на Груевски и Мијалков на листата на Министерството за финансии на САД

Додека ја извршувал премиерската функција, „Груевски бил вмешан во акти на корупција кои вклучувале користење на неговото политичко влијание и моќ за лична корист“, наведува Стејт Департментот. Според информациите на САД, „Груевски ја злоупотребил функцијата со барање и примање мито во замена за владини договори, злоупотребил јавни фондови и се мешал во изборниот процес за сопствена корист и политичка корист за партијата“.

Поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков исто така бил вмешан во коруптивни зделки за лична корист, наведува Стејт Департментот. Слично како Груевски и тој „ја злоупотребил функцијата со барање мито во замена за владини договори и се мешат во изборниот процес“.

И нивните семејства неподобни за САД

Мерките коишто ги презеде САД се однесуваат и на нивните семејства. Тоа значи дека Груевски, Мијалков и членовите на нивните потесни семејства се неподобни за влез во САД.

На листата која што е објавена во понеделникот (11.04) се најдоа повеќе имиња од регионот, а најголем дел од нив се од Србија, Албанија и од Босна и Херцеговина. Канцеларијата за контрола на странски средства на Министерството за финансии (ОФАЦ) воведе економски санкции на седум физички лица и еден ентитет во четири земји од Западен Балкан.

Проширувањето на црната листа е донесено во согласност со декретот на претседателот на САД, Џо Бајден од минатата година со кој им се дава овластување на сојузните власти да блокираат имот и да им забранат влез на сите лица за кои администрацијата во Вашингтон ќе оцени дека работат на штета на клучните договори во регионот на Западниот Балкан и Северна Македонија.

Декретот носи наслов „Извршна наредба за блокада на имот и спречување влез во САД за одредени лица кои придонесуваат кон дестабилизација на состојбата на Западниот Балкан“.