РУСКАТА ВОЈСКА ГУБИ СИЛА КАЈ БАХМУТ, НАСКОРО УКРАИНЦИТЕ ЌЕ ТРГНАТ ВО КОНТРАОФАНЗИВА

0
217

Според него, украинските војници на фронтот демонстрираат натчовечка издржливост, храброст и храброст под континуираниот непријателски артилериски и авионски оган. Конкретно тоа се единиците на 93., 10., 57. и 5. бригада кои моментално ја бранат татковината на истокот на земјата.

Како што соопшти Генералштабот на вооружените сили на Украина, украинските војници во изминатиот ден одбија 83 непријателски напади на источниот дел на фронтот.Во тек се жестоки битки во јужните и северните делови на Бахмут; руските агресори спроведуваат офанзивни дејствија во правецот Авдиивка со цел да воспостават контрола над Авдиевка и Маринка, соопшти Генералштабот на вооружените сили на Украина во вечерното ажурирање објавено на Фејсбук.

„Руската Федерација ја продолжува својата вооружена агресија против Украина, фокусирајќи ги своите главни напори на обидите за целосно заземање на регионите Доњецк и Луганск во административните граници. Непријателот продолжува да спроведува офанзивни операции во правците Лиман, Бахмут, Авдиивка, Маринка и Шахтарск. Најжестоките битки се во тек во јужните и северните делови на Бахмут, непријателот спроведува и офанзивни операции во правецот Авдиевка со цел да воспостави контрола над Авдиивка и Маринка“, соопшти Генералштабот.извор: Цивил