РУСИЈА СО ДРОНОВИ ЈА НАПАДНА ЕНЕРГЕТСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ВО УКРАИНА

0
389

Властите на Киев ги повикаа жителите да ја намалат потрошувачката на електрична енергија откако руските напади ја оштетија енергетската инфраструктура.
Енергетската компанија ДТЕК утрово соопшти дека била принудена да изврши итни прекини на струјата.

Гувернерот на регионот Киев, Олексиј Кулеба, ги повика жителите на главниот град да внимаваат на потрошувачката на енергија.

– Во моментов регистрираме зголемување на потрошувачката на електрична енергија и прекумерно оптоварување на мрежата, напиша Кулеба на Телеграм.
Кулеба им нагласи на граѓаните дека е важно да не се заборава на разумната потрошувачка на струја, наизменично да се користат енергетски интензивни уреди и струјата да се користи умерено.
Украинската војска тврди дека во текот на ноќта соборила 39 ирански дронови Шахед, но наведува дека остатоците сепак ја оштетиле инфраструктурата.
Од остатоци исто така се оштетени 11 приватни куќи, соопшти рече Кулеба.
Канцеларијата на главниот обвинител на Украина смета дека нема жртви во ноќните напади.