РУМЕН РАДЕВ – ЧОВЕКОТ НА КРЕМЉ, КОМЕНТИРААТ БУГАРСКИТЕ МЕДИУМИ

0
190

Одлуката на бугарскиот претседател Софија да не учествува во европската набавка на 1 милион артилериски гранати за Украина, како и неговото одбивање на Киев да му прати оружје од советско производство дел од бугарските медиуми го гледаат како негово „играње по руски ноти“.
Шефот на државата Радев, поранешен воен пилот, решението Бугарија да не се приклучи на повеќето членки на ЕУ во напорите за обезбедување муниција за Украина, по завршувањето на Европскиот совет во Брисел го објасни како „придржување на неговата земја до европскиот механизам за мир“.

„17 земји членки го поджуваат договорот за обезбедување 1 милион проектили од 155 милиметри за Украина, а 10 земји не го поддржуваат. Бугарија не е меѓу земјите кои ќе нарачуваат проектили за Украина. Бугарија го поддржува европскиот механизам за градење мир. Со него ќе ја модернизираме нашата одбранбена индустрија за да ги исполниме современите барања за поголем капацитет. Но, во заклучокот за испорака на 1 милион гранати на Украина експлицитно стои дека тоа мора да се направи во согласност со специфичните карактеристики на безбедносната и одбранбената политика на секоја земја членка“изјави Радев во Брисел.

Овој чекор на Радев, некои бугарски медиуми го толкуваат како уште еден показател дека тој е „промосковски“ ориентиран.
Бугарскиот претседател, засега, според пушувањата во Софија ги игнорира и барањата на САД кои наводно предвидуваат модерни американски противвоздушни системи како замена за бугарските С-300 (од советско производство) кои би биле пратени за Украина.