РЕАКЦИЈА ОД КАБИНЕТОТ НА ГАШИ : УПОТРЕБАТА НА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК ВО СЛУЖБЕНАТА КОМУНИКАЦИЈА Е ЗАГАРАНТИРАНА СО УСТАВ

0
132

Оттаму велат дека употребата на албанскиот јазик во службената комуникација е загарантирана со Уставот.

Костадиновска Стојчевска рече дека лидерот на Алтернатива е пријавен во инспекциските служби на нејзиното министерство за заштита на Законот за употреба на македонскиот јазик.„Претседателот на Собранието го остварува правото на употреба на албанскиот јазик во службената комуникација, што е загарантирано со уставот, важечките закони и прописите на Собранието. Ова законско право ќе го остварува во текот на целиот мандат. Спикерот Гаши се залага сите собраниски процедури, согласно правата и обврските кои произлегуваат од законите, да го почитуваат и унапредуваат нашето мултикултурно општество“ – се вели во реакцијата