РАШКО ДО ГУША ЈА ПОСРА РАБОТАТА, ОД СЕ ПОГОЛЕМ И ПОГОЛЕМ СКАНДАЛ ВЛЕГУВА – ПО СКАНДАЛОТ СО РАШКОВСКИ ВЛАДАТА ГИ РАСКИНА ДОГОВОРИТЕ СО ,,ИНВОКА”

0
934

По скандалот со поранешниот генерален секретар на Владата, Драги Рашковски, на денешната редовна седница, Владата го раскина Договорот за групна набавка и Договорот за набавка на услуги, одржување на софтвер за полагање испити на државните институции склучен со друштвото „Инвока гроуп

„Беше задолжен Генералниот секретаријат на Владата да го раскине Договорот за набавка на услуги – одржување на софтвер за полагање испити на државните институции склучен со друштвото ‘Инвока гроуп‘, ДООЕЛ-Скопје, со задолжение согласно Законот за јавни набавки да се побара од Бирото за јавни набавки согласност за спроведување на постапка со преговарање без јавен оглас и да склучи договор со оператор со времетраење до завршување на редовната постапка за јавна набавка и склучување на нов договор за набавка на услуги – одржување на софтвер за полагање испити на државните институции.

Генералниот секретаријат беше задолжен по раскинување на Договорот да започне со редовна постапка за јавна набавка на услуги – одржување на софтвер за полагање испити на државните институции и да склучи нов Договор за групна набавка и да ги извести: Министерство за правда, Министерство за внатрешни работи, Министерство за економија, Министерство за транспорт и врски, Министерство за труд и социјална политика, Министерство за животна средина и просторно планирање, Комисија за хартии од вредност на Република Македонија, Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување, Царинска управа, Агенција за катастар на недвижности, Инспекциски совет и Академија за судии и јавни обвинители, дека договорот со ‘Инвока гроуп‘, ДООЕЛ Скопје е раскинат и за постапката по заклучоците да ја информира Владата на Република Македонија“, се вели во соопштението.