,,РАМО ДО РАМО ДО ПОБЕДА” ВО ПРИЛЕП И ВЕЛЕС : 500 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈА НА ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО

0
567

Како дел од караванот „Рамо до рамо до победа“ денеска со граѓаните на општина Прилеп беа портпаролката на СДСМ Богданка Кузеска и членот на ЦО на СДСМ Никица Бачоски, додека претседателката на форумот на жени на СДСМ Јована Тренчевска, оствари средби со граѓаните на општина Велес.

Во СДСМ земјоделците имаат искрен и сигурен партнер, истакна Бачоски во Прилеп, каде ја презентираше мерката за модернизација на земјоделството во вкупна вредност од 500 милиони денари, за набавка на машини и опрема со чија помош земјоделието ќе држи чекор со времето и технологијата.

Бачоски истакна дека СДСМ води грижа за сите земјоделци, субвенциите се исплаќаат навремено и неселективно, а од оваа година започнува и нивна авансна исплата, за земјоделците да ги добијат парите тогаш кога им се најпотребни.

Меѓу нашите приоритети е поддршката за тутунопроизводителите, за кои воведовме нов модел на субвенционирање и исплативме 30 милиони евра субвенции за тутунарите, нашата континуирана грижа доведе до историски највисока откупна цени на тутунот од 290 денари, истакна Бачоски, додавајќи дека извозот на тутун од државата обезбедува девизен прилив од 150 милиони евра.

Продолжуваме заедно, рамо до рамо со земјоделците, со нови проекти, до нови успеси, порача Бачоски во Прилеп.

Претседателката на форумот на жени на СДСМ Јована Тренчевска пред Велешани истакна дека во центарот на политиките на СДСМ се граѓаните, нивната благосостојба и унапредувањето на животниот стандард.

Социјалниот дијалог е моќно оружје за решавање на важни економски и социјални прашања, со кој постигнавме методологија за раст на минималната плата, која сега е покачена од 9.000 денари во 2017 година на 20.175 денари, дојдовме до взаемно решение за усогласување на пензиите, кои во септември ќе бидат поголеми за 25 отсто за сите 330.000 пензионери во државата, просечната плата достигна над 36.000 денари, истакна Тренчевска, додавајќи дека се работи и на методологија за пораст на платите во јавниот сектор, каде изминатите шест години во различни сектори платите се покачени од 20 до 45 отсто.