РАДЕВ : НАТО ДА НЕ СЕ ВОВЛЕКУВА ВО ВОЈНАТА ВО УКРАИНА, ДА СЕ ВРАТИМЕ НА ДИПЛОМАТИЈАТА

0
86

НАТО не треба да се вовлекува во војната во Украина, изјави претседателот на Бугарија, Румен Радев, на отворањето на 28-та годишна тркалезна маса на „Економист“ со грчката влада, истакнувајќи дека треба да има враќање на дипломатијата. „НАТО не треба да влезе во оваа војна, особено со војници на теренот и не треба да биде вовлечена во оваа војна бидејќи директен конфликт меѓу НАТО и Русија може да доведе до глобален конфликт со нуклеарно оружје, што би имал последици, кои нема да бидат во корист ниту на Европа ниту на Украина“, нагласи бугарскиот претседател.

Одговарајќи на поврзаното прашање од Даниел Френклин, извршен уредник на „ Економист “ , Радев истакна дека „треба што поскоро да се вратиме на дипломатијата и да го подготвиме теренот за дискусии за да ја избегнеме оваа поента во иднина“ , нагласувајќи дека „дипломатијата и дијалогот нудат многу повеќе решенија во иднина отколку војна“. Тој тврди дека „ние, исто така, треба да бидеме стратешки вклучени во преговорите“, но и „да го промениме нашиот фокус, од победа во војната до освојување на мирот“ . Во тој контекст, тој порача дека треба да се подготви теренот за кога ќе дојде време за преговори меѓу Русија и Украина, кога Украина ќе одлучи, како што појасни, да има силен дипломатски арсенал за Киев.

Откако истакна дека пред две и пол години никој не можеше да замисли разорна војна во Европа, како онаа во Украина, како и трагичните случувања на Блискиот Исток, Радев нагласи дека во овој глобален контекст главните цели на Европската Унија треба да биде безбедност, стабилност и просперитет. „Секој ден од руската војна во Украина е закана за мирот. Оваа војна веќе прерасна во војна на трошење, во глобален економски конфликт, кој произведува болка, уништување“, посочи бугарскиот претседател. Тој потсети и дека неговата земја уште од првиот ден го осуди рускиот воен напад врз Украина и зборуваше за низа стратешки погрешни пресметки и од страна на Русија и од страна на Европа.

Во тој контекст, тој како пример го донесе фактот дека руското раководство ја потцени, како што рече, волјата на украинските граѓани да се спротивстават и да се борат за својата слобода . „Од друга страна, Генералштабот на Русија ги преточи нејасните политички цели, како што се демилитаризацијата и денацификацијата, во конкретни стратешки цели. Така, неговата воена машина беше исмеана и во првата фаза од војната беше поразен“, додаде тој, зборувајќи за грешките на Русите. Осврнувајќи се на Европа, тој подвлече: „Ние, од друга страна, ја потценивме издржливоста на руската економија и воениот комплекс. Сите се сеќаваме на врвните лидери кои правеа длабински анализи дека, со многу тешки санкции, руската економија ќе пропадне за неколку месеци, а можеби и самата Руска Федерација. Ништо такво не се случи […] Вкупниот раст на ЕУ минатата година беше многу помал од оној на Руската Федерација. Не знам дали 3,6 отсто објавени од Русија како стапка на раст се вистинити, но руската воена индустрија денес произведува многу повеќе гранати и опрема воопшто од сите нас заедно.

Сепак, тој се осврна и на манипулациите на Киев, истакнувајќи дека украинските лидери потцениле некои од основните принципи на оперативната умешност. „Многу нагласуваната украинска контраофанзива се претвори во огромна загуба на луѓе и опрема без никаков напредок на бојното поле. Напротив, Русија повторно ја презеде иницијативата на движењата и очигледно сега треба да го преоцениме нашиот пристап кон овој конкретен воен конфликт и да се вратиме на преговорите, на дипломатијата што е можно порано“, нагласи Радев. Бугарскиот претседател, меѓу другото, се осврна на потребата од „понатамошно развивање на концептот на стратешка автономија“, објаснувајќи дека суштината на овој концепт лежи во тоа „да се има способност да се обликува стратешката средина во усогласување со наши цели, обезбедувајќи стабилност, безбедност и мир на сите наши граѓани“.

„Треба да ја задржиме издржливоста и слободата на движење што ги имаме за да ги постигнеме овие многу амбициозни цели“, истакна бугарскиот претседател и додаде: „ Концептот на стратешка автономија претпоставува главно зајакнување на ЕУ како целина и долгорочно во однос на конкурентноста. Треба да ја зајакнеме нашата индустриска база и истовремено да ја забрзаме зелената и дигиталната транзиција. Тоа, исто така, претпоставува (концептот на стратешка автономија) обезбедување на автономно производство и снабдување со изобилство чиста, зелена енергија. Исто така, обезбедување на критични суровини, стимулирање на иновациите, технологијата, воздушната и вештачката интелигенција. Развојот на меѓусебната поврзаност на ниво на транспорт, енергија и мрежи и пред се зајакнување на нашата воена индустриска база, со што ќе успееме да ја надминеме фрагментацијата на одбранбената индустрија во Европа“. Запрашан да го коментира фактот дека Бугарија и Романија добија делумен пристап до Шенген, Радев подвлече дека тоа „не помага за просперитетот на Европа ниту за мобилноста што ја сакаме во време на криза“.

„Бугарија долги години ги покрива сите технички критериуми. Сите инспекции во Бугарија покажуваат одлични резултати. Континуирано менувањето на некои апстрактни критериуми, освен регулативата, мислам дека служи за некои внатрешно-политички интереси и ја поттикнува политичката рамка на Европската унија“ , истакна тој. На крајот, претседателот на Бугарија ја истакна соработката на ова поле со стратешките партнери на неговата земја, како што е Грција, што „ни помага да ја подобриме поврзаноста и покажува колку сме посветени на европските напори за стабилност на континентот“.