Професорот Шкариќ РАСПУКА: Трајко Вељаноски е атентатор на Уставот и ноќен чувар на зградата на Собранието

0
1470

-Бидејќи Вељаноски од 6 април веќе не е пратеник, тој веќе не е ни претседател, па затоа и не може да распишува избори – вели за Сакам да кажам проф. Шкариќ и прашува: „Што чува господинот Вељаноски сега, откако изврши атентат врз Уставот?

– Наместо да го чува правото, тој ја чува зградата на Собранието. Значи тој не е само узурпатор на функција која ја добил како пратеник, а тоа веќе не е, туку сега е ноќен чувар на зградата во која што е предвидена таква функција кога би постоело Собрание. Оти сега има само зграда на Собранието, ама Собрание како институција од 6 април нема – вели тој.

Потсетувајќи дека претседателот требаше прво да го потпише решението за избори, а после да го распушти Собранието, професор Шкариќ тврди дека Вељаноски направил класична узурпација на правото.

Текстот во целост прочитајте го ОВДЕ