ПРОТЕСТ „СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО“ ВО ДЕСЕТ ГРАДОВИ

0
509
Протести „Србија против насилството“ се одржуваат низ цела Србија. Во текот на претходните денови протести се одржаа во Чачак, Лучани, Зајечар, Смедерево и Ваљево, а за денеска се најавени блокади и протести во десет градови.Протестот во Белград започна во 18 часот, се очекуваат говори пред Собранието, а потоа насобраните ќе се упатат кон Автокоманда.Протестот, како што е најавено, ќе трае до 21 часот.

Протести денеска се одржуваат и во Суботица, Зрењанин, Нови Сад, Белград, Шабац, Крагуевац, Краљево, Ниш, Пирот и Лесковац. Како што е најавено, планирана е истовремена акција за блокирање патишта во сите градови.

Студентите се приклучија на протестите „Србија против насилството“ бидејќи како млади и образовани луѓе сакаат да живеат во уредно општество и повеќе не можат да го толерираат насилството што се случува околу нив, изјавија за N1 студентите на ФПН, Павле Цицвариќ и Лазар Симиќ.

„На почетокот на мај на најлош можен начин се покажа колку сме небезбедни во Србија, дека најмалите деца не се безбедни ниту во училиштата. Сега имаме криза на Косово и тоа е насилство и никој овде нуди решение. Напротив, тие што треба да го решат проблемот и стискаат заби и велат ние сме одговорни. Никој не сака да ги решава проблемите, ниту институциите не се заинтересирани, затоа во моментов улицата е единственото решение“, рече Симиќ.Нешто пред 18 часот народот се собра во Паркот Пионирски.Осмиот протест во Белград започнува со звуците на изведба на пијано на композиција на момчето кое загина во ОУ „Владислав Рибникар“.