ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ВО БЕРЛИН ЛИЧНО ПРЕЧЕКАН ОД ГЕРМАНСКИОТ КАНЦЕЛАР ОЛАФ ШОЛЦ

0
307

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, заедно со шефовите на Владите од земјите од Западен Балкан, како и високи претставници на Влади од земјите на ЕУ и Обединетото Кралство, денеска присуствуваа на официјалното започнување на Самитот за Берлински процес. Пред почетокот на Самитот кој се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија, премиерот Ковачевски беше пречекан од германскиот канцелар, Олаф Шолц.

Првиот Самит за Западен Балкан се одржа исто така во Берлин во 2014 година, а целта на годинешниот Самит е да се интензивира соработката и регионалната поврзаност помеѓу земјите од Западен Балкан.

Лидерите од Западен Балкан заедно со претставниците на Владите од земјите од ЕУ, Обединетото Кралство и претставници на Европската комисија ќе имаат можност да дискутираат за регионалната соработка и заеднички регионални пазари, за енергетска стабилност и трансформација, како и за перспективите на Берлинскиот процес и стратешките прашања.