ПО СТОТТИ ПАТ, ТОДОР АХМАДИНЕЏАТ ПЕТРОВ ЌЕ ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДА ЈА СПАСИ МАЌЕДОЊА ОД ЕУ И НАТО ИАКО ЛОБИТО НА СМК Е СТАЦИОНИРАНО ВО САД ОД КАДЕ МОЛЗИ ПАРИ НА МАКЕДОНСКИ ГАСТЕРБАЈТЕРИ ДЕЦЕНИИ НАНАЗАД : Тодор Петров доби дозвола од Собранието да собира потписи за нов референдум

0
425

Тодор Петров, еден од жестоките критичари на промената на името, доби дозвола од собраниската комисија за политички систем да собира потписи за нов референдум со прашањето „Дали сте за Република Северна Македонија“.

Од девет пратеници, дири осум ја поддржаа неговата иницијатива со „за„, а само еден бил воздржан. Сега на Петров му преостанува да добие уште позитивно мислење од претседателот на Собранието, Талат Џафери, дека иницијативата е уредна.

Петров тврди дека на референдумот од 30 септември немасло доволна излезеност, а мотив му дава и заклучокот на Државната изборна комисија дека истиот е прогласен за неуспешен.

Петров веќе еднаш собра 150.000 потписи во 2004-та против територијалната поделба на нови локални управи во Македонија, иако тогашниот референдум немаше доволна излезност.

Треба за три месеци да собере 150.000 потписи за да има нов референдум, а тој верува дека стартот со потпишувањата ќе биде од 15 февруари.

Извор: Фактор