Почина Благоја Спиркоски-Џумерко

0
871

Благоја Спиркоски-Џумерко, славниот македонски актер, почина на возраст од 69 години. Најпознат по улогата на Итар Пејо во „Солунски патрдии“, тој беше член на Народниот театар во Прилеп од 1966 година се до неговото пензионирање.

blagoja-spirkoski

Имаше огромен придонес во македонската култура со бројните остварени улоги во македонските играни филмови: „Тетовирање“, „Викенд на мртовци“, „Како убив светец“, тв-сериите: „Бумбари“, „Погрешно време“ и „Наше маало“. Носител е на наградата за животно дело „Војдан Чернодрински“ од 2011-година.

[youtube height=”500″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=l2AqnM3yiaI[/youtube]