ПОМАЛКУ ПАРИ НА СМЕТКАТА СЕКОЈ МЕСЕЦ, РАБОТНИЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА ПОРАДИ ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ПРИДОНЕСИ ГУБАТ ОКОЛУ 200 ЕВРА ОД ВКУПНАТА ПЛАТАТА

0
332

„Платата може да ви исчезне“, ги предупредуваат германските медиуми многу работници. Имено, тие наведуваат дека работниците во Германија со текот на времето ќе загубат многу пари поради зголемувањето на различните придонеси.

Работниците во Германија се соочуваат со загуба на нето плата. Германските медиуми пишуваат дека „темни се изгледите за конечните плати на работниците“. Тие наведуваат дека иако работниците ќе имаат едно или две покачувања на платите во блиска иднина, процентуално работниците веројатно ќе изгубат поголем дел од приходите отколку денес.

Причината се зголемените трошоци за здравствено и пензиско осигурување, како и осигурување.

Шок на платите: Придонесите за социјално осигурување вртоглаво растат

Германските медиуми пресметаа што тоа конкретно значи за платите на работниците. Тие ги зедоа предвид насоките и проценките на експертите, Институтот за здравствена економија и АОК осигурувањето. Сепак, можно е олеснување на данокот на плати или реформите да го ублажат зголемувањето на придонесите.

Едно е јасно: со просечна плата ќе изгубите повеќе од 200 евра нето во споредба со денес. Еве како вашите придонеси за социјално осигурување би можеле да се променат во 2030 година во споредба со денес, ако вашата плата остане иста:

Бруто плата во евра и евентуална разлика

Плата од 2.000 евра помала за -141 евра
Плата од 2.500 евра помала за -176 евра
Плата од 3.000 евра помала за -211 евра
Плата од 3.500 евра помала за -246 евра
Плата од 4.000 евра помала за -282 евра

Пониски нето-плати: придонесите за пензиите се зголемуваат особено брзо

Експерт за пензии смета дека зголемувањето на пензиските придонеси претставува вистинско оптоварување на платите на работниците.

Тој рече дека претходните влади ја нагласувале меѓугенерациската еднаквост во пензиските реформи.

Сега „Семафор-коалицијата“ сака да постави пензиска граница од 48 проценти, што, според експертите, ќе доведе до „меѓугенерациска нерамнотежа“.