ПОЛИТИКАТА НА СДСМ ВРОДУВА СО ПЛОД – ЕВЕ ВО ШТО ЌЕ СЕ ИНВЕСТИРА И ШТО ЌЕ СЕ ГРАДИ ВО ИДНИНА

0
181

🚩Нов инвестициски циклус во вредност од 8 милијарди и 175 милиони евра.

🇲🇰Преку Интервентниот план за инвестиции – ИПИ 2021-2027 го трасираме патот на силен раст и развој на македонската економија.

Интервентниот план за инвестиции опфаќа многу проекти, десетици и десетици, ова се дел од нив:

👉Пречистителната станица во Скопје, проект вреден 136 милиони евра кој треба да стартува до крајот на оваа година. Над 70 милиони евра за проектот се грант од Европската Унија.

👉Инвестиција на германски „Лидл“ во Скопје и уште во 7 други градови во вредноста од 300 милиони евра.

👉На еколошки начин, во Неготино ќе се произведува струја од отпад, трајно се решава проблемот со отпадот за дури 48 општини. Инвестиција вредна 336 милиони евра.

👉Скијачки центар Попова Шапка, во вредност од 100 милиони евра.

👉Туристички центар Царев Врв на Осоговските планини, по принцип на јавно приватно партнерство во вредност од околу 50 милиони евра.

👉Клиничкиот центар во Ѓорче Петров, проект вреден околу 500 милиони евра.

👉Три ветерни паркови вредни 110 милиони евра во Богданци, Свети Николе и Демир Капија.

👉Фотонапонска електрана од 100 мегавати со јавно-приватно партнерство во Осломеј.

👉Историскиот „Чебрен“ инвестиција која се очекува да биде помеѓу 500 и 800 милиони евра.

👉Германската инвестиција за 400 мегавати ветерна електрана во вредност од 500 милиони евра.

👉Преку 2,7 милијарди евра инвестиции во железничката и патната инфраструктура во пеиорд од 2021-2027.
#СДСМ #СеГрижиме