Повеќе од 500 милиони долари годишно нелегално се изнесуваат од Македонија

0
1088

На илегален начин, секоја година се изнесуваат во просек по 521 милион долари од Република Македонија. Ова го покажуваат податоците на меѓународната организација „Глобал фајненшал интегрити“ од Вашингтон.

Photo taken on April 29, 2010 in Paris shows 100 euro and 100 dollar bills. The dollar fell against the euro in volatile trade yesterday, as the market lurched amid the latest moves to ease Europe's debt crisis and showed little reaction to a Federal Reserve decision to keep rates unchanged. AFP PHOTO / THOMAS COEX
Photo taken on April 29, 2010 in Paris shows 100 euro and 100 dollar bills. The dollar fell against the euro in volatile trade yesterday, as the market lurched amid the latest moves to ease Europe’s debt crisis and showed little reaction to a Federal Reserve decision to keep rates unchanged. AFP PHOTO / THOMAS COEX

Според организацијата, Македонија се наоѓа на 79. место по износот на изнесени нелегални средства во странство.

Во периодот меѓу 2003 и 2012 година, најмногу средства од Македонија се изнесени во 2011 година, односно 852 милиони долари.

Хрватска е на 49. место со 1,4 милијарди долари, Албанија е на 115. место со 128 милиони долари кои се изнесуваат нелегално од државата.

Во периодот помеѓу 2002 и 2011 година, од Босна и Херцеговина се изнесени 142 милиони долари, од Србија – 50 милијарди долари, од Хрватска – 15 милијарди, од Црна Гора – повеќе од 4 милијарди, а од Македонија – околу 5,4 милијарди долари.

извор: Мета