Писмо од дијаспората: Мето Колоски, лик и недело

0
1770

Ви пишувам анонимно поради страв од последици. Ја видов најавата за Антонио Милошоски и Методија Колоски. Знам доста шокантни работи за патриотот по потреба и за кеш – Мето Колоски, работи кои македонската јавност има право да ги знае.

Би замолил внимателно да го прочиташ оваа писмо, во кое се наведени досега необјавени шокантни факти. Во првиот дел има информации за работењето на Мето Коловски за ДПМНЕ и неговите пљачки по дијаспората (читај молзење пари од тие кои ќе му поверуваат), а во вториот дел има докази кој самиот ги изнесува во интервјуа и написи, во кои се гледа дека работи за американските тајни служби.

Мето Коловски работи за американските служби, за ДПМНЕ и за парите на дијаспората, односно секаде кај што има интерес. Цел на американските служби е да се оствари контрола  над македонската дијаспора и да се влијае врз јавното мислење во Македонија. Истиот Мето Коловски во исто време работи и за ДПМНЕ се со цел ДМПНЕ да има сигурен пратеник од Америка. Во исто време Мето Коловски си работи на своја агенда за лично збогатување на грбот на македонските печалбари. Подолу е објаснето сево ова во детали.

Мето Коловски уште на претходните парламентарни избори изразил желба ВМРО ДПМНЕ да го кандидира за пратеник од Америка, но бидејќи немал македонско држвјанство ВМРО не ни го сфатила сериозно. Но тој упорно им се нуди, а ВМРО во него виде добар инструмент за контрола на дијаспората. Најверојатно и затоа постојано е поддржуван од провладините медиуми како Сител, Нет Прес и Курир, за преку него ВМРО да ги остварува целите. Пред неполна недела токму Мето Колоски се раскара со Игор Аврамовски (иден кандидат на Достоинство за пратеник од Австралија). Чудно е од каде Мето Колоски и ОМД прв пат досега почнаа „војна“ во македонската дијаспора токму со идниот кандидат на Достоинство за пратеник. За биде случајот уште почуден, тоа се случи нецела недела пред датумот за објавување на пресудата помеѓу Македонските Црковни Општини и Владиката Петар. Дали намерно и пополека некој подготвува терен против кандидатот на Достоинство Игор Аврамовски кој може да им земе пратеник на ДПМНЕ? Во секој случај, ова е само претпоставка.

Исто така, во приватниот живот Мето Коловски е склон на машкиот пол. Немам материјални докази за ова тврдење, но општо познато е дека живее со лице од машки пол од турска националност, а на неговиот фб профил силно ги брани хомосексуалците. Во Октомври 2012. Мето Коловски преку ОМД се избрза и излезе со официјална осуда на Македонец во Австралија (20 годишно дете Ананија Ананиевски) кој на својот фб профил го употребил зборот педер! Случајот беше толку банален (и смешен) што ОМД мораше да ја избрише веста. Не ли е премногу чудно однесувањето на Мето Коловски??? Зошто толку го заболело што некој искоментирал нешто негативно против геј парада во Австралија??? Се шпекулира наоколу дека американските служби се информирани за ова и успешно го злоупотребуваат ова. Немам информации дека можеби и ДПМНЕ има информации за неговиот афинитет кон машкиот пол.

Идол на Колоски му е Срѓан Керим. На нашите Македонци во Америка им организирал средба со неговиот идол, па им барал за секој кој ќе присуствува по 500 УСД од човек! Кога отпосле нашинците од Македонија го прашале како е можно да собира по 500 УСД од човек, тој само кусо им одговорил дека таму хотелите не биле по 50 долари како во Македонија. Истото го направил и за Груевски, Иванов и сличните, но наплатувал по 50-200 долари, иако средбите се одржувале во цркви кај што не се закупува сала и сл. Сите средби на Македонските политичари не одат преку неговата организација, но има добар дел кој ги организира и собира зелени банкноти преку ОМД. На средбите со Македонските политичари се собираат по 200 и повеќе Македонци, а на вечерите што ги приредуваат и преку 500. Ако на 200 наши им зеде по 50 долари за средба во црква со Груевски на пример, тоа се 10.000 долари за него лично, а ако зеде по 200, е тоа се веќе 40.000. На тие средби нема јадење и слично, тоа се средби во црква кај што нема никаков трошок.

Мето Коловски е патриот по повик и за кеш. Живее луксузен живот во Вашинтон на грбот на Македонската Дијаспора и се шета низ светот. Си има регистрирано организација со звучно име – Обединета Македонска Дијаспора (која е само една од 700  македонски организации низ светот), името е магнет за многумина иселеници да му донираат пари.  Така таа организација собира секоја година минимум 300.000 долари, а се шпекулира дека во последните години се собираат многу повеќе. Мето ги убедува иселениците со трикот демек ако дадат пари за ОМД ќе и помогнат на Македонија, па така Мето Колоски ги убедува да купат членство во ОМД кое изнесува од неколку стотини па се до 10.000 долари!!! Се члениш во ОМД и Македонија оди напред!!! За членарините видете повеќе на нивната веб страна:
http://umdiaspora.org/index.php/en/join-umd-today/261-become-a-united-macedonian-diaspora-member-today-and-help-macedonia
Овие членарини кои сега се нудат за 1.000+ долари MACEDONIAN COMPANIONS MEMBERSHIP LEVEL – $1,000 +, во минатото ги продаваа за цели 10.000 долари! Само погледнете колку луѓе имаат купено вакви членарини и сами пресметајте колку пари се тоа! Овде се имињата само на членовите за оваа година, сметајте колку пари досега има лапнато Мето  Колоски.
http://umdiaspora.org/index.php/en/get-involved-umd/macedonian-companions
Толку голем патриот е што на нашите во Македонија им бара 15.000 денари за влез на конференцијата на неговата организација што ќе се оддржи во Скопје,

http://umdglobalconference.com/en/registration/register-now.html
Видете му го само ценовникот. Ако некој сака да оди на конференцијата на неговата организација треба да плати $250, а ако сака веднаш да купи влезница ќе треба да плати $300 или скоро 15.000 денари. Сигурно дека нема дијаспората од Америка да доаѓа специјално во Скопје за оваа конференција, ова е повеќе за Македонците во Македонија. Бараат 15.000 денари само за присуство на таа нивна конференција??? Што се занесуваат???? Луѓето умираат од глад, а тие се толкави патриоти што бараат 15.000 денари за 2 дена во земја во која одвај се наоѓа месечна работа за плата од 7.000 денари. Просечен Македонец ќе треба да работи 2 месеци само за една влезница! И тоа не е се. За конференцијата во Скопје бара спонзорства кои достигнуваат и до 25.000 долари!!

http://umdglobalconference.com/en/sponsors-exhibits/be-a-sponsor.html
Толку пари бараат за една конференција, ако се вистински патриоти барем можат тие пари да ги донираат на некој на кој му требаат пари за лекување и да спасат некој живот. Или пат да купат храна за армијата од стотици илјади невработени и сиромашни Македонци кои одвај врзуваат крај со крај. И на крајот може ќе се најде некој печалбар што ќе им купи влезница, но што станува со тие пари??? Колку гладни усти може да се најадат со 15.000 денари? Мето се пофали дека на нивната последна конференција во Америка собрал 2.000 Македонци, ако направиме математика дека секој од нив платил по минимум 250 долари, испаѓа дека се собрани 500.000 долари само од влезници!!!

За да ги покрие парите, дополнително собираше пари (околу 20.000 долари собраа нашите) за хуманитарни настани во Македонија, за деца без родители и слично. Но тие се пари собрани од страна на иселениците кои Мето ги прикажува како да се од членарината на ОМД, сите пари од ОМД се прикриваат. Досега само ја замајува јавноста со трошките кои ги даваат.

Лани во декември повторно ОМД имаше акција, да се соберат 60.000 долари за работењето на ОМД до крајот на годината. Значи ова се дополнителни донации, не од членарини и влезници. Ако за еден месец собра 60.000 долари од донации, колку собира ОМД годишно од донации? Колку од членарина? Колку од влезници?

Никој не знае што станува со главнината од парите од ОМД, Мето Колоски тврди дека се трошат за лобирање за Македонија. Има најдено повеќе пребогати Македонци, како милијардерот Мајк Илич, кои дополнително ги молзе за пари и никој не му бара сметка за тие дополнителни пари, ниту пак некој знае колку се вкупно. А на тие малку кои му бараат, им ги покажува неговите лични трошоци за престој во Вашинтон!

Има Борд на директори на неговата организација кај што сите што одлучуваат се негови луѓе, а остатокот се ставени само на хартија. Има ставено и звучни имиња како советници за да нема никаков сомнеж каде одат  парите. Во врска со неговото лобирање и на Википедиа (иако википедиа не е реална, имаше интересни информации за Колоски) пишуваше за лобирањето на Мето Колоски и неговата организација, но текстот подоцна беше избришан. Како што гледам, има корисник на википедиа со име UnirtedMacedoniaDiaspora кој менува содржина, а има и многу скриени промени, моја претпоставка е дека Мето Колоски лично брише на Википедиа.


Колоски и службите

1. Официјална пријава до Американското министерство за Правда (Foreign Agents Registration Act (FARA) )
http://www.fara.gov/docs/3712-Short-Form-20080626-262.pdf
Потпишано е лично од Коловски дека се регистрира како лобист (соработник) на Турската Држава!!!! Исто така, под националност тој напишал САД, а не Македонец, иако добро се гледа дека има поле и за државјанство и за националност, значи тој не го пишува САД бидејќи е американски државјанин, туку навистина се смета за Американец по крв. Како може таков човек да изигрува македонски патриот? Исто така донирал пари за Турски организации, во 2010 1.000 долари, а во 2012.година 350 долари. Иако не се многу пари, ова кажува нешто. Овде убаво се чита и името ОМД
http://www.opensecrets.org/pacs/pacgave2.php?cmte=C00432526&cycle=2010

http://www.opensecrets.org/pacs/pacgave2.php?cmte=C00432526&cycle=2012

 

2. Организацијата на Мето Колоски се викала – Македонска Асоцијација на Студенти и Млади Професионалци, а потоа Колоски си ја преименувал во Обединета Македонска Дијаспора. ОМД на својата веб страна го потврдува ова:

http://www.umdiaspora.org/index.php/en/frontpage-news/58-unity/260-happy-8th-anniversary-united-macedonian-diaspora

I gathered about twelve of us and we met near American University.  That night, we informally established a group called the Macedonian Association of Students and Young Professionals (MASYP) of Washington, D.C….MASYP made sure there was a Macedonian at every event in Washington, D.C. related to Macedonia and/or the Balkans, a Macedonian voice.
Колоски потврдува и во ова интервју

http://diasporaalliance.org/macedonian-american-advocates-for-homeland-interview-with-metodija-koloski

(читај кон средината How did the United Macedonian Diaspora get started?)

 

Исто така, треба да се праша како е можно Мето Колоски на само 22 години сам да формира организација ОМД и зошто го избрал баш тоа име, со кое лажно се претставува дека ја обединува дијаспората?

Ова е најважниот дел
Нема да коментирам, само ќе го копирам текстот од интервјуто на Мето Коловски за време на одржувањето на Меѓународната Дијаспорска Конференција, на која говор одржа и Хилари Клинтон.
(Помош: На 7ми Ноември 2004. беше референдумот за територијална поделба на Тодор Петров, а на 28ми Октомври 2004. Коловски како 22 годишен студент е повикан во Стејт Департментот. Кој фактор е тој на 22 години да формира меѓународна организација??? Малку подоцна ОМД добива грант од 150.000 долари преку американски државни фондови. Не ли е малку чудно???)

 

http://diasporaalliance.org/macedonian-american-advocates-for-homeland-interview-with-metodija-koloski/
How did the United Macedonian Diaspora get started?

I came to Washington, DC in 2003….In October 2004, a few of us Macedonian-American advocates had a meeting with the U.S. Department of State to discuss U.S.-Macedonia relations, and one of the questions posed to us was “Is there a national organization representing all Macedonian-Americans?” There was no national organization for Macedonian-Americans (we had churches, social organizations, cultural dance groups but no unitary body), thus preventing our community from having a full-time voice in Washington, DC especially for expressing our concerns to the U.S. Department of State and other U.S. agencies and bodies. Our answer was, “No, there isn’t one.” After that conversation, we decided to re-structure MASYP to form the United Macedonian Diaspora with the goal of uniting the worldwide Macedonian Diaspora communities one step at a time.

 

И уште една потврда од нивниот официјален вебсајт

 

http://www.umdiaspora.org/index.php/en/frontpage-news/58-unity/260-happy-8th-anniversary-united-macedonian-diaspora
On October 28, 2004, we organized a meeting with some State Department officials over the building of the new U.S. Embassy in Skopje.  Towards the end of the meeting, one of the officials asked us, why isn’t there a national organization for all Macedonian-Americans based out of Washington, D.C.  This is how MASYP grew into the United Macedonian Diaspora (UMD).

Then November 4, 2004 came – our dear honorary Macedonian Jason Miko called me at 6:00 a.m. in the morning! “Meto, did you hear President Bush recognized Macedonia?”  I will never forget his words!  I jumped out of my bed, went to the college library and began writing thank you letters, e-mails, spreading the word!  The feeling was great!  Finally, the country I call home recognizes my ancestral homeland by its rightful name!

A few months passed, we started developing UMD’s agenda and mission statement… a few Americans were already
involved…
Очигледно е дека САД стојат позади Мето Колоски и неговата ОМД. Од кај пак Џејсон Мико со него се знае во 2004? Џејсон Мико е американски агент, кој глуми кловн на ДПМНЕ, и зема пари како лобист, аналитичар и советник на ДПМНЕ.
Исто така, Мето Колоски е силно поврзан и со бугарските структури, и има исти финансиери кои го финансираа Ванчо Михајлов во 60тите и 70тите, но тое е целосно друга приказна за која сеуште ги барам деталите. Незнам човеков како може да успее толку финансиери да најде и од секаде да смука?