ПЕТРОВСКА : АРМИЈАТА Е НАВЛЕЗЕНА ВО СЕРИОЗЕН ПРОЦЕС НА МОДЕРНИЗАЦИЈА И ОПРЕМУВАЊЕ

0
435

Почитувани,

„После долги години невложување во одбраната, Република Северна Македонија конечно има одбранбен буџет кој ги сервисира сите армиски потреби, кој е развоен и овозможува силен раст на армиските капацитети и развој на одбранбени способности“, вели Министерката за одбрана Славјанка Петровска во интервју за порталот „Рацин.мк“.

Петровска во интервјуто говореше за порастот на одбранбениот буџет, процесот на модернизација на Армијата на Република Северна Македонија, стандардот на припадниците на Армијата и сојузничката поддршка од земјите-членки на НАТО.
„Армијата е навлезена во еден сериозен процес на модернизација и опремување, процес кој секојдневно го менува нејзиниот лик.Погледнете ги само бројките, зашто тие не можат да излажат. Во 2015 година, буџетот бил 94,4 милиони евра, во 2018-та – 100,5 милиони евра, а оттогаш се забележува силна нагорна линија до денешните 275 милиони.

Овие 275 милиони евра се за нас и нашата Армија, за Армијата на Република Северна Македонија. Тоа се пари со кои Армијата секојдневно се зајакнува, се модернизира, за подигнување на стандардот и условите за работа за секој нејзин припадник. Тоа е всушност вниманието кое конечно државата го возвраќа кон Армијата која е гаранција за безбедноста и сигурноста на секој граѓанин на нашата држава“ истакна Петровска.