ПАСКО КУЗМАН ИМЕТ НЕШТО СТРАХОТНО ДА ВИ КАЖВИТ : Знам каде е гробот на Александар, ама ако кажам ќе почне Трета светска војна

0
1186

„По сите истражувања и проучувања што ги вршев годиниве, слободно можам да кажам дека знам каде е гробот на Александар Македонски, ама во овие моменти мојот интелектуален капацитет е насочен кон пишување на еден роман за нашинец во Париз“, вели археологот Паско Кузман, кој е познат по својата изјава дека нема да замине од овој свет сè додека не го открие гробот на еден од најголемите војсководци во историјата на човештовото.

„Во една прилика, кога ме прашаа зошто не кажувам ако знам каде се наоѓа гробот на Александар Македонски, одговорив дека ако тоа го направам ќе започне Трета светска војна. Јас дури стравувам за натамошниот развој на човештвото ако се дознае вистината за местото каде е погребан Александар. Тоа ќе биде нешто слично на откривањето на гробот на Исус Христос”, вели Кузман.

Според негови сознанија, за кои не ветува дека се апсолутно прецизни, местото на погребувањето на Александар Велики е кај археолошкиот локалитет Исар во валандовското село Марвинци.

„Според моите сознанија, гробот на Алекснадар Македонски се наоѓа кај Исар во селото Марвинци на старите пајонски гробишта. На овој простор има над 10 илјади гробови. Многу од нив не се истражени. Јас кога бев во Управата за зашитата на културното наследство работевме токму на овој терен и отворивме голем број гробови. Поширокиот простор на Исар Марвинци крие голема историја од 9 век пред н. е. па сѐ до 6 век од н. е ”, вели Кузман.

Повеќе на СДК на следниот линк.