ОФИЦИЈАЛНО : МИТРЕСКИ ЌЕ БИДЕ НОВ СПИКЕР, А ЗЕЧЕВИЌ ШЕФ НА ИЗБОРНИОТ ШТАБ НА СДСМ

0
433
Извршниот одбор на СДСМ вечерва го избрал Јован Митрески за кандидат за претседател на Собранието, а претседателот на партијата и премиер Димитар Ковачевски добил овластување за подготвителни разговори и консултации со парламентарните партии за техничка влада.

Генералниот секретар на СДСМ Миле Зечевиќ Вардарски, пак, ќе биде шеф на Централниот изборен штаб на СДСМ.

– Извршниот одбор на СДСМ го потврди предлогот на претседателот Ковачевски и кандидат за нов претседател на Собранието го избра со акламација Јован Митрески, досегашен координатор на пратеничката група на СДСМ. Митрески е долгогодишен пратеник, со големо искуство, отворен, чесен и посветен на интересот на граѓаните и на државата докажан во целиот негов досегашен ангажман во Собранието. Сигурни сме Митрески ќе ја извршува функцијата на највисоко ниво и во интерес на граѓаните – изјави портпаролот на партијата Дарко Каевски.Ковачевски, како што рече Каевски, добил овластувања за подготвителни разговори и консултации со парламентарните партии за техничка влада, која е законска обврска.

– СДСМ е подготвен и на изборите оди на двојна победа. СДСМ ќе го даде победничкиот кандидат за претседател и ќе ја формира идната проевропска влада – рече Каевски.Извршниот одбор го задолжил Зечевиќ да спроведе подготовка на роковник за постапка, начин и критериуми за избор на кандидат за претседател на претседателските избори согласно статутот на партијата.Каевски посочи дека во наредниот период овие одлуки се очекува да бидат потврдени на седница на Централниот одбор на партијата што ќе се одржи до крајот на овој месец.