Османи: СДСМ е совршена опција за успешна Македонија

0
1602

Хади Османи, новинар, моментно на работа во Швајцарија, говори за политичката ситуација во Македонија, за неговите заложби за модерна Македонија, за желбата да помогне да се тргне на подобро

1. Дали верувате дека Социјалдемократскиот сојуз на Македонија и Демократската унија за интеграција ќе постигнат договор и ќе формираат влада?

* Јасно е како ден дека ДУИ изнаоѓа секакви причини за да купи време со надеж дека нешто ќе се случи и ќе избегнат коалицирање со СДСМ. Би рекол се прават недоветни. Знам оти потајно се надеваат дека ќе има нови избори. И на повторените избори демек тие и ВМРО-ДПМНЕ ќе победат и ќе формираат влада. А, не сфаќаат дека од ден на ден имаат се помалку поддржувачи токму заради нивното не политичко туку „тендер-пријателство“ со ВМРО-ДПМНЕ. Длабоко во себе уверен сум дека идната влада ќе ја предводи Социјалдемократскиот сојуз на Македонија затоа што тоа е желба на мнозинството граѓани, и на Македонци, и на Албанци, и на Срби, Роми, Турци, Бошњаци, Власи …

2. Зошто посакувате новата влада да ја предводи СДСМ? Вашиот став дека сте за оваа опција отворено го изнесувавте преку разни колумни.

* Добро рековте, опција. Тука не станува збор за партија, ориентација или некоја желба или интерес на одделна група граѓани, туку навистина за опција, и тоа граѓанска опција. Јас со години живеам во Швајцарија која иако е дефинирана како конфедерација, системот функционира според граѓански концепт. А, тоа што го нуди СДСМ е граѓанска Македонија. Личноста е важна заедно со нејзините етнички и верски вредности, но тие вредности остануваат далеку од државата. Ова е совршен модел за успешна држава.

Целото интервју на Хади ОСмани за порталот Актуелно ќе може да го прочитате ОВДЕ