ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА СВЕТСКОТО ПРВЕНСТВО ЌЕ ЗАБРАНАТ ПРОДАЖБА НА АЛКОХОЛНО ПИВО НА СТАДИОНИТЕ

0
166
Организаторите на Светското првенство и ФИФА, Светското фудбалско раководно тело, се договорија да забранат продажба на целото пиво со алкохол на осумте стадиони што се користат за фудбалскиот турнир.

Ова доаѓа само два дена пред почетокот на натпреварите во Катар и 12 години откако земјата првпат се согласи да ги почитува комерцијалните партнери на ФИФА.

„По разговорите меѓу властите на земјата домаќин и ФИФА, донесена е одлука продажбата на алкохолни пијалоци да се фокусира на Фестивалот на навивачите на ФИФА, други дестинации на навивачи и лиценцирани места, отстранувајќи ги продажните места на пиво од периметарот на стадионот на Светското првенство во фудбал во Катар во 2022 година “, се вели во соопштението на ФИФА.

Безалкохолното пиво сè очекува да биде достапно за навивачите на 64 натпревари.

22. Светско првенство во фудбал ќе се одржи во Катар од 20 ноември до 18 декември 2022 година.