Оние што денес удираат по Заев, утре длабоко ќе се каат

0
1206

Колумна за Слободен Печат на Ненад Јовановиќ.

Огорченоста од Заев на оние јавни лица што припаѓаат на демократската јавност ќе претставува одмазднички поход, директно минирање на социјалдемократите – до неодамна тоа беа главните борци против режимот на Груевски, луѓе што генерално ѝ припаѓаа на медиумската сцена. Предупредувам на можното сценарио, затоа уште сега, денес и овде, се креира атмосфера што може да биде пресудна на 12 април, атмосфера што може да биде погубна за сите нас.

Во Македонија, на социјалните медиуми и портали, вирее едно неформално движење, кое може слободно да го наречеме „Демократски фолиранти во зародиш“. Тоа се оние момчиња и девојчиња што реално ништо не знаат за Македонија, живеат во Скопје, се движат „во“ и „околу“ скопско Дебар Mаало, пијат фенси-коктели, претежно припаѓаат на некои ен-џио-а, биле до Рим, Париз, ја виделе Мона Лиза во природна големина, зиме биле на скијање на Копаоник или Боровец; фин свет, малку исфолиран за мој вкус, малку навреден затоа што „не се реализирани нивните концептуалистички утопии“, ама генерално земено, никаква директна или индиректна штета од владеењето на Заев немаат. Па се отвoра една полемика од типот „сите се исти“, односно се отвoра една полемика која вели, „Дали беше полошо тогаш или сега“.

Целата колумна ќе може да ја прочитате ОВДЕ