ОД СЕПТЕМВРИ МОН И СОНК СЕ ДОГОВОРИЈА ПЛАТИТЕ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО ДА ПОРАСНАТ ЗА ИСТОРИСКИ 15 ПРОЦЕНТИ

0
340

Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, информира дека со СОНК ги прифатиле предлозите на медијаторот во однос на сите отворени теми и причините за штрајкот во образованието.

„И двете страни се согласивме да ги прифатиме предлозите на медијаторот, кои се вклучени во преговарачкиот процес, во однос на сите теми што беа отворени и причините за штрајк во образованието. Повисоки плати во образованието ќе има, освен порамнувањето што го донесовме со минималната плата, се договоривме за зголемување на платите за сите вработени во образованието за 15 проценти“, истакна Шаќири.

Додаде дека нема да има кратење на платите во месецот кога се штрајкуваше.

„Нема да има кратење за времето кога се штрајкуваше. Најдовме целосно разбирање и ќе се исплатат целосни плати за април. Ги допрецизиравме работите и за колективните договори“, нагласи ресорниот министер по средбата со претседателот на СОНК, Јаким Неделков.

Изрази благодарност до родителите, наставниците и до учениците, кои имале разбирање за овој процес.

Зголемувањето, како што беше најавено, треба да се очекува од септемвриската плата.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков, потврди дека овој предлог на медијаторот ќе важи и со Министерството за труд и социјална политика.