ОД КАБИНЕТОТ НА МАКРОН ПО ТЕЛЕФОН МУ СЕ ИЗВИНИЛЕ НА ОСМАНИ ЗА УПОТРЕБАТА НА СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИ

0
433

Покрај редовната комуникација со амбасадата на Франција во земјава, Министерот за надворешни работи Бујар Османи денес оствари телефонски разговор со Кабинетот на претседателот Емануел Макрон, од каде доби уверување дека при употребата на придавката за граѓаните на Северна Македонија, направена е ненамерна грешка, потврдувајќи го притоа официјалниот став на Франција за целосно почитување на официјалното име на државата, државјаните на Северна Македонија, како и соодветните придавки, на начин како тие се дефинирани и прифатени во Обединетите нации, согласно Преспанскиот договор.