ОД ЕК СЕ НЕВЕРОЈАТНИ ШУПАЦИ И ИМБЕЦИЛИ, ПЛАНИРААТ 700 МИЛИОНИ ЕВРА ПОМОШ ЗА МАКЕДОНИЈА А СИТЕ ДОБРО ЗНАЕМЕ ДЕКА НИВ ГРУЈО И ТАЛИБАНЦИТЕ ЌЕ ГИ УДРАТ НА ИЗБОРИТЕ ВО АПРИЛ 2016-ТА И ДЕКА ТИЕ ПАРИ БЕЛ ДЕН НЕМА ДА ВИДАТ ШТОМ СТИГНАТ!

0
970

Претседателот на ЕК, Жан Клод Јункер, предложи зголемување на европските фондови за справување со бегалската криза од 4,6 милијарди евра на 9,5 милијарди евра, пред почетокот на вонредниот самит на лидерите на земјите членки на европската унија.

junker_3

Речиси двојно ги зголемивме средствата за справување со бегалската криза од 4,6 милијарди на 9,5 милијарди евра. Денеска, одиме еден чекор подалеку, уште 100 милиони повеќе, тоа е предлогот на комисијата, за итна помош за најзафатените земји членки,  600 милиони повеќе за европските агенции во 2016, 200 милиони за светската програма за храна во 2016, 300 милиони повеќе за хуманитарна помош во 2016 и повеќе средства за стабилизирање на нашите најблиски соседи, односно околу една милијарда за Турција и 700 милиони за поранешната република Македонија. Се надевам дека овие предлози на комисијата ќе бидат поддржани од Европскиот Совет, порача Јункер.

Пред почетокот на вонредниот самит во Брисел, дополнително се потврдуваат и поделбите меѓу европските членки во поглед на релокацијата на 120 000 бегалци.

Словачка најави дека правно ќе ја оспори одлуката за задолжителни квоти за бројот на бегалци кои треба да ги прими секоја земја членка, додека контроверзниот премиер на Унгарија, Виктор Орбан повторно застанувајќи во одбрана на својата позиција против квотите.

Тој додаде и дека приливот на бегалци во Европа мора да биде контролриан со закони, полиција и доколку е неопходно – воена сила.

Самиот на ЕУ ќе се фокусира на зацврстување на контролата на границите и помош за соседите на Сирија, од каде доаѓаат најголем дел од бегалците. Претседателот на европскиот совет, Доналд Таск, порача дека самитот мора да резултира со конкретен план како да се обезбедат надворешните граници на ЕУ, наместо расправите и хаосот, кој ги одбележал минатите недели.

Пред почетокот на самитот, ЕК достави и предлози за брзи мерки за справување со бегалската криза.

Тие вклучуваат испраќање тимови за поддршка во  најкритичните зони зафатени со кризата, враќање на слободното движење во шенген зоната, каде повеќе земји членки воведоа контроли на границите и предупредувања за 19 земји членки на ЕУ кои не ги почитувале процедурите за доделување азил. Само 5 земји целосно ја почитувале процедурата за справување со барателите на азил, потврди денеска првиот потпретседател на ЕК, Франс Тимерманс.

Извор : Телма